Ce spune pofta de ciocolată despre lipsurile din organism. Ciocolata se obține prin combinarea pudrei de cacao și a untului de cacao cu îndulcitori și alte ingrediente. Untul de cacao constituie cea mai mare parte din grăsimea din ciocolată.
Diferitele tipuri de ciocolată au concentrații diferite de pudră de cacao (adesea numită procent de cacao). Ciocolata neagră are cea mai mare concentrație de pudră de cacao, iar ciocolata albă cea mai mică. Ciocolata conține, de asemenea, diverse alte ingrediente, cum ar fi zaharuri, lapte praf și nuci.
Cacao este amară în mod natural. Pentru a îmbunătăți gustul ciocolatei, procesatorii adaugă mult zahăr. Zahărul este un tip de carbohidrat pe care organismul îl absoarbe rapid. Unii oameni cred că acest „vârf de zahăr” rapid oferă o stimulare temporară a dispoziției. Majoritatea cercetărilor sugerează însă că combinația de grăsimi și zahăr este cea care face ca unele alimente să creeze dependență.
CITEȘTE ȘI: Ciocolată de casă: Rețeta perfectă, cu un gust deosebit de delicios – E gata în 10 min
Uneori pofta de ciocolată poate fi ușor explicată: pur și simplu ți-e foame. Atunci când corpul tău este înfometat, poftește la carbohidrați rapizi precum zaharurile rafinate. Din păcate, cea mai mare parte a ciocolatei procesate are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că îți dă o descărcare rapidă, dar temporară, de zahăr. După ce trece această senzație, probabil că vă va fi din nou foame.
Poți să-ți învingi pofta de ciocolată hrănindu-te cu altceva. Odată ce nu vă mai este foame, gândurile obsesive legate de ciocolată ar trebui să dispară. Căutați alimente care sunt sărace în zahăr și bogate în proteine sau cereale integrale. Aceste alimente vă vor menține sătul mai mult timp și vor preveni un accident de zahăr.
Deși ciocolata conține ceva cofeină, de obicei nu este prea multă. Pe măsură ce cacaua este procesată, conținutul său de cofeină scade. Majoritatea ciocolatei procesate conțin mai puțin de 10 mg de cofeină. Pentru a pune lucrurile în perspectivă: o ceașcă medie de cafea conține între 85 și 200 mg de cofeină.
Cu toate acestea, unele ciocolate negre pot conține mai multă cofeină decât o cutie de cola (care are aproximativ 30 mg). Cu cât este mai mare conținutul de cacao, cu atât este mai mare conținutul de cofeină.
Aproximativ 50% dintre femeile americane tânjesc după ciocolată în perioada în care le vine ciclul. Cercetătorii nu au reușit să găsească o explicație biologică pentru acest fenomen.
Practic, femeile pot avea poftă de ciocolată în timpul menstruației din obișnuință, deoarece cred că poftele de ciocolată sunt normale.
În plus, atunci când ești stresată, anxioasă, deprimată sau inconfortabilă, este ușor să apelezi la ceva ce știi că te va face să te simți bine.
Practicarea alimentației conștiente vă va ajuta să identificați poftele obișnuite. Întreabă-te de ce vrei ciocolată. Este pentru că vă este foame? Dacă nu, puteți găsi o alternativă sau doar să o mâncați cu moderație.
Meditația mindfulness și alte metode de eliberare a stresului vă pot ajuta, de asemenea, să faceți față stresului într-un mod mai sănătos.
CITEȘTE ȘI: Cum te păzește ciocolata de boli de inimă: Descoperirea făcută de cercetătorii americani
Cercetările arată că ciocolata este bogată în magneziu. Ar putea deficiența de magneziu să explice pofta de ciocolată a oamenilor? Acest lucru pare puțin probabil, având în vedere că există alte alimente mult mai bogate în magneziu pe care oamenii le poftesc rar, inclusiv nucile.
Suplimentele de magneziu sunt disponibile la farmacia dvs. locală. De asemenea, puteți încerca să consumați alimente bogate în magneziu, cum ar fi migdalele crude, fasolea neagră sau cerealele integrale.